El Seminari Nacional de Seguretat i Integració
A començaments de setmana va celebrar-se a Madrid el Seminari Nacional de Seguretat i Integració organitzat per Aficiones Unidas - AFEPE en col·laboració amb la Policia Nacional, la Lliga de Futbol Professional i Prosegur. AFEPE és una associació que agrupa a les penyes dels principals clubs de futbol espanyol i en la seva cerca constant de millores per a la part fonamental del futbol professional, els aficionats que el paguen, va decidir organitzar aquestes jornades pioneres a Europa. En representació de la Penya Immortal Girona va assistir-hi el nostre secretari Fran.
L'acció del primer dia va concentrar-se, pels penyistes, a l'Hotel Meliá Castilla de la capital d'Espanya, mentre que els coordinadors de seguretat de cada club i els policies de cadascuna de les ciutats implicades es reunien al Complex de la Policia Nacional a Canillas. Els representants de l'afició van tenir una interessant trobada en la qual es van compartir les problemàtiques relacionades amb la seguretat que afecten a cada col·lectiu i esmentar possibles solucions per traslladar-les l'endemà als responsables dels cossos policials. Hi va haver crides a la comunicació entre les penyes per conèixer els desplaçaments de grups potencialment perillosos per tenir alertades a les forces de seguretat de la ciutat amfitriona. També es va proposar un sistema de venda d'entrades per a visitants que funcionés a partir de l'abonament, mètode amb el qual tothom estaria identificat i s'evitaria que les mateixes acabessin en mans d'indesitjables. El nostre secretari va instar a una unificació de criteris entre camps pel que fa a les característiques dels elements d'animació (banderes, bombos, pancartes...) que poden portar-se a les graderies o, si més no, a elaborar una guia que permetés saber amb antelació que es pot i que no es pot entrar a cada estadi. Un cop recollides totes les observacions, el grup va anar a sopar al Restaurant Casa Juan.
L'endemà l'activitat va traslladar-se al saló d'actes de la Policia Nacional a Canillas. La jornada va obrir-se amb els parlaments de Miguel Cardenal, president del Consejo Superior de Deportes, Javier Tebas, president de l'LFP i el màxim responsable del Cos Nacional de Policia. Al llarg de la jornada vam tenir ocasió d'escoltar ponències que ens van aportar moltíssima i útil informació sobre diversos temes relacionats amb la seguretat i el futbol. Els dispositius organitzats per vetllar pel benestar dels aficionats en cada partit, la necessitat d'anar amb molta cura en l'organització de noves grades d'animació per evitar la presència d'elements violents i extremistes, la vessant 2.0 de la violència al futbol (amb l'ús de les xarxes socials per difondre les ideologies ultres i fins i tot quedar amb rivals per esbatussar-se)... tots ells van ser tractats àmpliament, així com van ser recollits els nostres suggeriments. El missatge que ens queda de la Policia Nacional i la resta de forces de seguretat presents va ser la demanda d'una major col·laboració dels aficionats pacífics per intentar controlar i acabar amb la càrrega que suposen els violents pel món del futbol.
Aquest segon dia d'activitat va acabar amb un debat obert amb la participació d'Esteban Ibarra, del Moviment contra la Intolerància, i periodistes com Àxel Torres, Josep Pedrerol o Julián Redondo. Ibarra va assegurar que el problema de la violència i el racisme al futbol era quelcom que podia eliminar-se amb voluntat política i ganes de solucionar-ho d'una vegada per totes, ja que els mecanismes hi són. Els periodistes presents no van assumir cap tipus d'error en la seva comunicació i van negar en cap moment que la manera en què de vegades ens expliquen l'actualitat pugui generar tensions i crispació innecessària entre aficions. Van limitar-se en tot moment a delegar responsabilitats en les institucions i els dèficits en educació al nostre país.
Després d'aquesta esgotadora sessió de dimarts encara quedava un tercer dia de seminari, destinat essencialment a fixar unes conclusions generals del Seminari, en el qual no va poder ser present el nostre secretari, ja que va tornar a Girona el dimarts a la nit per motius laborals. Tot i això, va tornar satisfet pel treball realitzat per tots els presents i la gran quantitat de temes d'interès dels que es van parlar.
Els fets d'avui a Madrid
Des de la Penya Immortal Girona ens unim al comunicat de condemna d'Aficiones Unidas - AFEPE (enllaç al comunicat) als incidents violents entre ultres abans de l'Atlético de Madrid-Deportivo, que han acabat amb la mort d'un radical corunyès i diversos ferits.
Comportaments com aquests embruten el bon nom del futbol i dels que l'estimem. Els individus que els protagonitzen en cap cas poden ser definits com a "aficionats", ja que, lluny de gaudir de l'esport rei, es limiten a utilitzar-lo com a excusa per a les seves bretolades i actituds -sovint- criminals. S'ha de diferenciar aquest tipus de gent dels qui l'entenem com una ocasió per passar-ho bé i fer amics, com és el cas de la gran majoria de l'afició gironista.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada